ekampus

isimonersileri



Bu Uygulama JavaScript Uygulamasıdır Bilgileriniz Kayıt Edilmemektedir.

Rastgele Film Önerici




BAŞARILI OLMAK

Başarılı olmak, çok genel bir tanım olduğu için konuyu “toplumda kabul görmüş başarı unsurları” üzerinden anlatacağım. Bununla birlikte, kalkıştığı birçok işte başarılı olan insanların ortak yönlerini göstererek başarılı olmanın yolları -hatta sırları- hakkında detaylı bilgi vereceğim.


Başarılı olmak, çok genel bir tanım olduğu için konuyu “toplumda kabul görmüş başarı unsurları” üzerinden anlatacağım. Bununla birlikte, kalkıştığı birçok işte başarılı olan insanların ortak yönlerini göstererek başarılı olmanın yolları -hatta sırları- hakkında detaylı bilgi vereceğim. Makaleyi sonuna kadar okuduğunuzda “Başarılı olmak için neler yapmalıyız?” şeklindeki sorularınıza oldukça tatmin edici cevaplar bulmuş olacağınızı düşünüyorum. Üstelik başarılı çocuk yetiştirmek için de iyi bir farkındalığa sahip olmanız mümkün!

BAŞARI NEDİR
“Kişinin yetenek ve yetişmeye bağlı olarak gösterdiği ansal ya da eylemsel etkinliklerinin olumlu ürünü, bir işi istenilen biçimde bitirmek, elde etmek, istediğini bulmak.” olarak açıklanmaktadır
.
BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
1- Başarılı Olmak İçin Ders Çıkarmayı Bilmek ve Bahane Üretmemek Gerekir:
Başarılı insanların hayatlarını incelediğinizde aynen bunu göreceksiniz: Gerek akademik hayatında, gerek iş hayatında, gerek sosyal yaşamında başarılı olan insanlar, geçmişte yaşadığı olumlu-olumsuz tüm deneyimlerinden ders almış kişilerdir. Yaptığınız işin sonuçları sizi veya birilerini tatmin etmediğinde bahane üretmek yerine, nerede hata yaptığınızı veya neyi eksik yaptığınızı düşünmelisiniz. Bu yaklaşımı bir düşünce tarzı haline getirmek, şüphesiz başarılı olmanın ilk basamağını oluşturmaktadır.
Anlık olarak “hata” gibi görünen neticelerden ders çıkarmayı seçtiğimiz zaman onları birer hata olmaktan çıkarır, tecrübe sınıfına koyarız. Böyle düşündüğümüzde, hayatta başarılı olmamızı sağlayacak tecrübelerimize bir yenisi eklediğimizi çok net görürüz. İşte bu harika!
2- Başarılı Olmak İçin Hedef Belirlemek Şart
Hedefler, kişinin içsel motivasyonunu artıran ve yapılan işe anlam yükleyen kavramlardır. 7’den 70’e her insan kendine kısa veya uzun vadede hedefler belirleyebilir.
Örnek: İlkokul 1. Sınıfa giden bir öğrencinin hedefi “okumayı biliyor” rozetini almak olabilir. Bu kısa vadeli hedef sayesinde öğrenci ders çalışması gerektiğinde “neden ders çalışıyorum?” sorusuna tatmin edici bir cevap bulmuş olur.
Ben neden bu heceleri tekrar tekrar yazmak için uğraşıyorum?
-Çünkü “okuma başarısı” rozetini almayı hedefliyorum.
Kendisine verilen metni yardım almadan okumayı başardığı anda yakasına takılacak olan sembolik bir metal parçası dahi bir öğrencinin motivasyonunu artırmak için yeterli olabilir. Bu duyguyu yaşamak isteyen öğrenci de o ödüle sahip olmayı hedef belirler. 
İnsanların hedefleri yaşlarıyla birlikte büyür ve değişir. Biz yetişkinler de kendimize hedefler belirleyerek bugün yaptığımız işleri daha anlamlı kılarız.

Örnek:
Hedefim, kariyerimde x noktaya gelmek çünkü kariyerimde istediğim yere gelirsem ekonomik özgürlüğüme kavuşacağım. Bunun için çalışıyorum.
Hedefim, bana verilen işi en iyi şekilde yapmak çünkü kendimi ispatlamak istiyorum. Bunun için çalışıyorum.
Kendimi ispatlayacağım çünkü bu şekilde daha fazla iş teklifi alabilirim. Hedefim, gelir potansiyelimi yükseltmek ve bunun için çalışıyorum.
Hedef belirlerken en önemli kural, tarih belirlemektir. Aksi halde, hedefimiz gerçekleşene kadar “hedef” yerine sadece “hayal” olarak kalacaktır. Hedef belirlediğimizde net tarih belirleyemiyorsak bile gerçekleşmesi muhtemel tarih aralığı belirleyebiliriz. Bu şekilde bir planlama sürecine de girmiş oluruz.


3- Başarılı Olmak İçin Etkin Bir Planlama Yapmak
Bunu birçok kez bilinçli veya bilinçsizce yaparız. Her sabah uyandığımızda günümüzü planlarız. Bir okul dönemini veya iş dönemini kafamızda az çok planlarız. Sonra da bu plana uygun bir şekilde yaşamımızı sürdürürüz. İşin püf noktası ise doğru planlama yapabilmektir.

4- Kendini İyi Tanıyan Kişiler Başarılı Olur
Kişinin kendi yeteneklerini keşfetmiş olması neleri çok iyi yapabileceğini gösterir niteliktedir. Bununla birlikte hepimiz, hangi konularda istenilen düzeyde beceri veya deneyime sahip olmadığımızı da çok iyi bilmeliyiz. Neleri yapıp neleri yapamayacağımızı (en azından şimdilik) biliyor olmak, bize hem zaman kazandırır hem de doğru tercihler yaparak başarılı olmamızı sağlar.
Örneğin, sesimiz iyi değilken şarkıcı olmayı zorlamak kendi adımıza hüsranla sonuçlanabilir ki bu da “başarısız oldum” dememize sebep olur. Aslında ortada bir başarısızlık yoktur. Tercih hatası vardır. Aynı şekilde, resim çizme yeteneğimiz var ve güzel sanatlar bölümünde okumayı tercih etmişsek akademik olarak başarılı olmamız tesadüf olmayacaktır.
Kendini gerçekten doğru eleştirebilen, iyi tanıyan kişiler başkalarının olumsuz düşüncelerinden etkilenmez ve başkalarını kopyalamaya çalışmazlar. Bakın, bu kısma dikkat edin. Başarılı insanları örnek almak doğru; başarılı insanları kopyalamak ise doğru değildir!

5- Başarılı Olmak İçin Çalışmak, Harekete Geçmek Gerekir
Bazı işlerde, daha az çaba sarf ettiği halde sizden daha başarılı olan insanlar olabilir. Bu durum, asla o insandan daha başarılı olamayacağınızı göstermez. Bahsi geçen iş konusunda sizden daha tecrübeli veya zihinsel becerilerini o yönde daha fazla geliştirmiş biri de olabilir. Bu durumda yapmanız gereken, biraz daha fazla çalışmaktır. Hepsi bu!

UNUTMAYIN: Başarı, en kısa yoldan neticeye ulaşmak değildir. Başarı, en iyi neticeye ulaşmaktır.
Planladıklarınız için daima aksiyon alın, harekete geçin. En mükemmel planı oluşturana kadar beklemek aslında başarıyı ertelemekten daha fazlası değildir. Belki bir sayfa yazı ile veya küçük bir iş ile planlarınızı uygulamaya bir yerlerden başlayın. Sürece dahil olduğunuzda aslında başarabiliyor olduğunuzu da göreceksiniz.

6-Başarı İçin İstikrarlı Olmak Gerekir.
Birkaç denemede pes etmek veya çabuk sıkılmak başarılı olmanın önündeki gizli engellerdir. Aynı şekilde, sürekli kolay yolu aramak da insanı işinden alıkoyabilmektedir. Yapılmayan işler başarısızlıkla sonuçlanmış sayılır. Dolayısıyla, istikrarlı olmak başarılı olmanın sırrıdır.

7- Arkadaş Seçimi, Kişinin Hayattaki Başarısını Etkiler
Doğru arkadaş seçimi konusunda belki yüzlerce nasihat, onlarca makale okumuşuzdur. Burada benim altını çizmek istediğim nokta şu: Doğru arkadaş seçiminin gerekliliğini sadece “hatalardan korunmak” olarak değerlendirmeyin. Doğru insanlarla bir araya gelip doğru işler yaptığınızda başarıyı da peşinizden sürükleyebilirsiniz.
Davet edildiğiniz organizasyonlara katılın, yeni insanlarla tanışın ve her zaman sosyal olun. Başarılı iş adamı ve yazar olan Manzie R. Walfer'ın da dediği gibi insanlar, insanlarla iş yapar. Yani, her ne kadar işiniz başkalarıyla iletişim kurmayı gerektirmeyecek bile olsa yaptığınız işler diğer insanların hayatına etki edeceği için sonuç olarak yine insanlara ihtiyaç duyacaksınız. Bir online alışveriş sitesinin başarısı aslında arka planda çalışan insanların başarısıdır. Yeni insanlarla tanışmak size yeni fırsatlar sunabilir.

8- Mükemmeliyetçi Olmak Başarının Önündeki Gizli Engellerden Biridir. Bundan Kurtulun!
Başarı tanımını yeniden hatırlayın. Yapacağınız işte en iyisi olmak zorunda değilsiniz. Olabiliyorsanız ne ala ama olamıyorsanız yarıda bırakmanız gerekmez. Önemli olan sizden ne beklendiği veya sizin kendinizden ne beklediğinizdir. Muhtemelen, insanların parmakla gösterdiği kişiler de bir zamanlar alanlarında en iyisi değillerdi ;)

9- Ruh Sağlığı İyi Olmayan Bireylerin Başarılı Olması da Güçtür
Makalenin başında belirttiğim gibi: Başarı çok genel bir kavramdır. Biz özetle hayatta başarılı olmak diyelim. Hayatta başarılı olmak için ruh sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Sürekli hedef ve başarılara odaklanarak sosyal hayatımızdan, sevdiklerimizden, kendimize ayırdığımız zamandan fedakarlık ederek sürdürülebilir başarı yakalayamayız. Bir süre sonra tükenmişlik sendromu, bunalım gibi nedenlerle kendimizi başarılı olduğumuz işlerden uzaklaşırken bulabiliriz.
















Yazar: image/uyeResim/user.png Gizem Güvenç   Tarih: 2019-02-22 01:27:23   Görüntüleme: 1734   Yorum: 1

Benzer Popüler Yayınlarımızı da İnceleyin;


Bilmeden Yargılamak

Bilmeden yargılamak veya tanımadan yargılamak sizce doğru mu? Neden herkes tanımadığı insanları, bilmediği olayları yargılıyor. Bir insan birisinin sırf görünümü, kıyafetleri vb. yüzünden onun hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadan onu yargılıyorlar.

yazar TRCodeRooTeR view 3142 comment 2
takvim 2018-03-21 01:55:58


Sevmek mi? Sevilmek mi?

Sevmek mi? Sevilmek mi? Sizce hangisi önemli, sevilmek mi? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama benim düşüncem şu yönde; Bence, önemli olan sevmektir. Karşılık beklemeden, tertemiz sevmek. Bu her şey için geçerli aslında veya herkes için de diyebilirim. Yani söylemek istediğim karşındaki kim olursa olsun ne olursa olsun karşılıksız olarak sevmeliyiz.

yazar TRCodeRooTeR view 2698 comment 2
takvim 2018-12-12 10:41:13


Telefon Bağımlılığı

Teknoloji gün geçtikçe ilerliyor. Teknoloji ilerledikçe de bizi peşinden sürüklüyor. Artık herkesin elinde bir akıllı telefon var. Küçük bir bilgisayar, istediğimiz her şeyi telefondan yapabiliyoruz. Ancak telefon kullanımı konusunda çok aşırıya kaçıyoruz. Elimizden telefonu bırakmıyoruz.

yazar TRCodeRooTeR view 2315 comment 1
takvim 2018-05-05 05:26:48




Yorumunuzu Bırakın

Adınız:
E-Mail:
Yorumunuz:


image/uyeResim/user.png jmubkhpaxy Dedi ki;
29.07.2020 19:16:43

Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?




Copyright © 2017-2024 Designed By WebMaster All Rights Reserved.